Home   Sitemap   Mail  
HOOFDMENU SUBMENU
PRODUCENTEN
ATELIER LINJA, Bourtange
BRUINS, Ter Apel
VESTING BOURTANGE
BIJENSTAND, Ter Apel
EMMA, Vriescheloo
HOP en GRUT, Vlagtwedde
JANSEN, Sellingen
KERAMIEKATELIER 'ROBINET',
  Bourtange
KLAAS SPEKKEN, Ter Apel
KLOOSTERBOERDERIJ BLEIJENDAEL, Sellingen
KROPS, Mussel
ORTOLAAN, Ter Apel
SMEDERIJ BERNDT, Ter Apel

Roggegevener van Westerwolds ekologisch geteelde rogge

Werkgroep Ortolaan
Borgerweg 34
9591 TJ Ter Apelkanaal
T. 0599-324249

Deze roggegenever, de "Ortolaan" genoemd, wordt op ekologische wijze gedistilleerd van Westerwoldse rogge en roggemout. Boeren in Westerwolde zaaiden rogge in met een tweeledige bedoeling:

  • In Westerwolde moet een aantal oorspronkelijke landschapskenmerken terugkeren.
  • De opzet is om een bijna verdwenen gors-soort, de ortolaan, als broedvogel terug te krijgen in het gebied.

De provincie Groningen heeft een flink bedrag beschikbaar gesteld aan het project "Rogge groeit, Westerwolde bloeit" om de natuurlijke biotoop in het gebied te herstellen.

Goedgekeurd Westerwolds Streekproduct 'Ortolaan'
De rogge voor de Ortolaan wordt in Westerwolde gezaaid, geoogst en gemalen. Daarbij worden de akkers op ekologische wijze beheerd. De rogge wordt in een ambachtelijke stokerij in Baarle Nassau gedistilleerd en gebotteld, omdat dit in Westerwolde (nog) niet mogelijk is.
De Ortolaan is te verkrijgen in flessen van 35 cl, (zie foto), die uitstekend geschikt is om als geschenk te gebruiken. Verder zijn er de 70cl flessen en de kleine 5 cl flesjes.

De ORTOLAAN om de ortolaan te redden
Het was vogelkenner Nico de Vries, boswachter in de Sellinger bossen, die enkele jaren geleden een ortolaan hoorde, een klein kleurig vogeltje. Nico was verrukt. "Ik dacht dat ze helemaal uit Westerwolde verdwenen waren, en nu hoor ik er een op de Bruil bij Ter Apel. Dit is geweldig!"
De ortolaan komt voor op de Rode Lijst van Vogels. Eigenlijk een signaal dat de vogel zorgwekkend zeldzaam wordt in Nederland. Nico kwam in actie. Hij vroeg boeren of ze rogge wilden inzaaien op veldjes. "Daar foerageren en broeden ze graag", weet Nico. Dankzij de steun van de provincie Groningen zaaien verschillende boeren nu rogge in. Nu de rogge er is komt, heel voorzichtig, ook de ortolaan!

De ORTOLAAN, verkrijgbaar in meerdere slijterijen en winkels in Westerwolde.

 St. Keurmerk Streekproducten Westerwolde

  Publicatie 21-01-'17